Du är här

Socialt och aktivt liv

Här får Tove och Frida möjlighet att leva ett socialt och aktivt liv i rörelse. De båda älskar träning; dels har de sin personliga träning på Nordströms kontor och sedan är de med på gruppträningen Nordströms arrangerar på FIFH, berättar Anna, mamma till tvillingarna Tove och Frida.

Tove och Frida är enäggstvillingar som föddes med en näst intill identisk cp-skada. Deras funktionsnedsättning har inslag av autism. Ingen av tjejerna har tal och kommunicerar därför genom tecken till bild och en del teckenspråk. Båda två är väldigt sociala och glada med intresse för musik och träning.

Tove – med hjärta för katter och kompisar

Tove tycker om att umgås med sina kompisar och assistenter. Tillsammans går de på bio och hittar på roliga saker. Till skillnad från Frida har hon lite svårare att kommunicera och kan bli frustrerad av det. Om dagarna går hon på Valdemarsros gymnasiesärskola där hon trivs otroligt bra. Tove är även väldigt förtjust i katter. Träningsintresset delar hon med syrran; de simmar, grupptränar på FIFH och har personlig träning på Nordströms kontor varje vecka. Den personliga träningen är individanpassad och skiljer sig därför tjejerna emellan. Tove tränar mycket med rullator och barr. Hon övar mycket på gående på egen hand, uppstående och att sätta sig.

Frida – med hjärta för hundar, hästar och Djursjukhuset

Precis som sin syster är Frida förtjust i djur – framförallt hundar och hästar. Hon tycker om att titta på film och favoriten är Djursjukhuset. Frida är mer intresserad av att kommunicera och har därför lättare för det. Den personliga träningen är extra viktig för henne eftersom hon förra året opererade höften. Den höll på att hoppa ur led så de fixerade höften, vilket resulterade i att benets längd kom att skilja 5 cm. För att jämna till längdskillnaden har hon fått en förhöjning i ena skon. På sin personliga träning tränar Frida gående på barren samt övar på att vända sig, gå baklänges och stretcha.

Aktiva fördelar

Mamma Anna uppskattar all aktivitet Nordströms erbjuder dem som kund.

- Jag är väldigt glad och tacksam att Nordströms erbjuder personlig träning. Det var en av anledningarna till att vi valde dem. De arrangerar även mycket aktiviteter, vilket gör det smidigt för tjejerna att leva ett socialt liv. De håller även bra utbildningar både för brukare och assistenter, det är en stor trygghet för både oss som kund och för assistenterna. Vi trivs utomordentligt bra med Nordströms och rekommenderar dem varmt, berättar Anna.