Du är här

Utvecklande aktiviteter som skapar gemenskap

Vi är extremt nöjda med Nordström Assistans, de erbjuder precis det Michael behöver. Nu vågar han mycket mer och når sin fulla potential, berättar Marie Andersson, mamma och heltidsassistent till Michael.

Michael fick assistans först 2011, då var han 19 år. Som person är han glad och social, men kan lätt bli orolig och uppstressad när han inte känner sig bekväm. För att eliminera oron och kunna vara sitt glada och sociala jag behöver han en trygg plattform.

- När Nordströms kom in i bilden gick han igenom en fantastisk utveckling. Idag tar han för sig mycket mer och använder hela sitt spektra, säger Marie. 

Ett aktivt energiknippe som sprider glädje

Marie tycker att Nordströms aktiviteter är utvecklande och skapar gemenskap. För Michael är badträningen extra bra eftersom han alltid varit som mest rörlig i vatten. Badträningen började som personlig träning som ledde till en helt fantastisk gruppträning.

- På badträningen är de ett glatt och livligt gäng där personalen är precis lika livliga som deltagarna. Att se hur det lyser av glädje i deltagarnas ögon är underbart, säger Marie.

En annan aktivitet som Michael är med på är gruppgympan med fika. Där är det Michael som är solen.

- Flera deltagare har berättat för mig att Michael lyser upp allas tillvaro. Kommer de dit tomma på energi så går de alltid därifrån fulla av det, tack vare den glädje han sprider. Sedan har han en fin egenskap i att se alla människor. Han söker ofta kontakt med de som är multifunktionsnedsatta och får dem att le, berättar Marie.

Nyligen var han på den årliga Teneriffa-resa med Nordström. Första året åkte han med sina föräldrar, men de senaste åren har han fått åka själv med sina assistenter. Något han klarat utmärkt och tycker är jättekul.

Marie uppskattar även att de har möjlighet att vara med och påverka utbudet av aktiviteter.

- Under Nordströmdagen fick vi skriva ner önskemål om nya aktiviteter genom ett formulär. Jag är en väldigt aktiv mamma så jag tog tillfälle i akt och skrev ner flera stycken jag tror att Michael skulle uppskatta. En av dem var maskerad på kontoret. Michael gillar både att klä ut sig och dansa på disco, berättar Marie.

Fysisk aktivitet ökar välmåendet

De fysiska aktiviteterna är väldigt betydelsefulla för Michael. Han får möjlighet att öppna upp bröstkorgen och tänja ut muskler som blivit för korta.

- Träningen med Nordströms har gett tydliga resultat och det syns att han mår bättre av det, säger Marie.

Artisten som trivs i det gröna

Utöver sitt deltagande i Nordströms aktiviteter har han sin huvudsyssla som artist. På sin dagliga verksamhet får han utlopp för sin estetiska sida. Där musicerar han med sin keyboard och spelar teater. Intill föräldrahemmet har Michael en egen fastighet med egen trädgård. Han trivs väldigt bra bland stora ytor i det gröna. På gården gillar han att sparka boll och räfsa löv och om somrarna njuter han av att fika och äta i sin trädgård. När han vistas inomhus går keyboarden varm.

Trygg assistans

- Jag uppskattar närheten till kontoren. För oss betyder det mycket att kunna gå in och träffa dem om vi behöver. Jag tycker även att det är tryggt att vi har en kontaktperson som är väl insatt i Michaels situation. Hos Nordströms känner vi oss sedda och speciella, det tycker jag är både tryggt och viktigt, avslutar Marie.